Dýka SS vzor 1936

Denix

RE1252

Nový produkt

Skladem

na skladě se aktuálně nachází 1 ks (nebo příp. pár či sada)

939 Kč s DPH

Platbu si můžete odložit nebo dokonce rozložit na splátky. Nakupte hned, zaplaťte později s MALLPay a Platimpak, nebo rozložte Váš nákup na pravidelné měsíční splátky po dobu 6, 12, 24 nebo 36 měsíců (Cofidis). To vše lze jednoduše učinit online, při výběru Comgate platební brány.

Replika služební dýky (SS Dienstdolch) všeobecných SS (Allgemeine SS) ve vzoru 1936. Koncem roku 1943 byla výroba ukončena pro nedostatek surovin.

  • Délka: 37cm
  • Materiál: kov, plast

Více informací níže!

More details

Služební dýka SS - SS Dienstdolch 1936 byla určena výhradně pro důstojníky, poddůstojníky a mužstvo tzv. staré gardy, kteří vstoupili do řad SS před 30. lednem 1933. Vzhled byl inspirován loveckou dýkou Holbein z 18.století. Zavedena do výzbroje byla 21. června 1936.

Je téměř identická s předchozím vzorem 1933. Vzor 1936 byl měl však zdobnější pochvu a celá dýka se zavěšovala pomocí řetízku, který byl tvořen  osmihrannými plochými články, ornamentálně reliéfovanými umrlčími lebkami a runami SS. Řetízek a úchyty navrhl Karl Diebitsch, jenž se v letech 1936-1937 vyráběl pouze z niklovaného stříbra. Pozdější typy z poniklované ocele měly menší a méně oválné umrlčí lebky.

15. února 1943, bylo povoleno nošení této dýky i k vojenským zelenošedým uniformám příslušníků Zbraní SS (Waffen SS). Jelikož ale byly Zbraně SS výhradně vojenskou složkou, bylo nařízeno na této dýce nosit i příslušný armádní uzel (portepee), který byl uvázán mezi rukojetí a křížovým krytem. S ukončením výroby, koncem roku 1943, bylo nošení dýky vz. 1936 zakázáno.

Dýku si musel každý uchazeč zakoupit výhradně z vlastních prostředků. Pořizovaly se výhradně prostřednictvím objednávky ve výstrojních střediscích SS v Mnichově, Drážďanech nebo v Berlíně. Zajímavostí bylo, že ač byly dýky uhrazeny ze soukromých prostředků každého uchazeče do SS, nikdy vlastně nebyly v jejich vlastnictví v plném slova smyslu. Totiž, když došlo k vyloučení jedince z řad SS, neměl již právo dýku vlastnit a musel ji bez náhrady odevzdat nadřízeným orgánům. Pokud odešel příslušník SS do tzv. výsluhy nebo dobrovolně, na vlastní žádost, odešel z řad SS, mohl si dýku nejen ponechat, ale obdržel i potvrzení o vlastnickém právu, které mu vystavily nadřízené orgány. Pokud došlo ke ztrátě či znehodnocení dýky, bylo to bráno jako hrubé porušení kázeňských předpisů a dotyčný byl samozřejmě potrestán.

Koncem roku 1943 byla výroba ukončena pro nedostatek surovin.


UPOZORNĚNÍ: Toto zboží je určeno výhradně pro filmové a divadelní účely, pro potřeby KVH Klubů vojenské historie a seriózní sběratele. Nikoliv k propagaci extremistických hnutí a ideologií, jenž vedou k potlačení lidských práv a svobod jednotlivce či skupiny obyvatel.

Od extrémistických hnutí a myšlenek jakéhokoliv směru se striktně distancujeme!

22 dalších produktů ve stejné kategorii: