US samopal M3 - Grease Gun

Denix

RE1436

Nový produkt

Tento produkt není momentálně dostupný!

3 590 Kč s DPH

Platbu si můžete odložit nebo dokonce rozložit na splátky. Nakupte hned, zaplaťte později s MALLPay a Platimpak, nebo rozložte Váš nákup na pravidelné měsíční splátky po dobu 6, 12, 24 nebo 36 měsíců (Cofidis). To vše lze jednoduše učinit online, při výběru Comgate platební brány.

Špičková maketa amerického samopalu M3, který dostal přiléhavou přezdívku Grease Gun (Maznice nebo olejnička)

More details

Jelikož výroba samopalu Thompson byla složitá a drahá, zadala armáda požadavek na výrobu nového typu samopalu, který by vyhovoval předem daným požadavkům pro válečnou výrobu.

G. Hyde ze závodu Guide Lamp Division, pobočce koncernu General Motors tedy navrhl zbraň sestávající se ze dvou symetrických výlisků který byly odporově svařeny. Okénko pro výhoz prázdných nábojnic zakrývala krytka s plstěným obložením. Na vnitřní straně krytky byl přinýtován plechový výstupek, ketrý sloužil při uzavřené krytce jako pojistka, která bloovala činnost závorníku. Samopal měl výsuvnou ramenní opěrku, jejíž jedno rameno sloužilo jako tyčka vytěráku a s použitím obou ramen bylo možné vyjímat lučík z pružinové oceli při rozebírání. Zcela atypický prvek představovala otočná napínací páka, uložená na pravé straně těla zbraně.

Vznikla na první pohled nehezká zbraň připomínající na první pohled maznici, po níž dostala vlastně svou přezdívku (anglicky Grease gun).

Samopal byl podobně jako anglický Sten Gun konstruován podle požadavků na rychlou a levnou válečnou výrobu. Byl jednoduchý, robustní, ale nebyl tak oblíbený jako Thompson. Sériová výroba se naplno rozběhla od roku 1943 až do 1945. V padesátých a šedesátých letech se licenčně vyráběl v několika státech světa. Zůstal ve výzbroji armády USA až do šedesátých let a v některých případech  až do let osmdesátých.

  • Ráže: .45 ACP
  • Celková délka s vysunutou ramenní opěrkou: 757 mm
  • Celková délka se zasunutou ramenní opěrkou: 579 mm
  • Délka hlavně: 203 mm
  • Délka záměrné: 452 mm
  • Kapacita zásobníku: 30 nábojů
  • Hmotnost zbraně s prázdným zásobníkem: 3700 g
  • Teoretická kadence: 450 ran/min.
Zdroj: VHÚ Praha a Wikipedia

Upozorňujeme, že výrobky firmy Denix jsou makety určené k dekorativním účelům (dekorace vojenského tábora, historické techniky, na zeď nebo jako součást výstroje pro statické ukázky). Tyto makety a jejich mechanismus nejsou vhodné na časté aktivní používání (například v dynamických vojensko-historických ukázkách, nadměrné cvakání závěru apod.), jelikož může dojít k mechanickému poškození.

Jakékoliv reklamace vzniknuvší vlivem nadměrného používání-opotřebení nebudou brány na zřetel.

 

11 dalších produktů ve stejné kategorii: